V prihodnosti vse več kiberseksa

Po sobesednikovem mnenju bo z razvojem strojne in programske opreme na voljo tudi vse več virtualne spolnosti – kiberseksa in klepetanja na daljavo (Incontrissimi, Lovepedia). Na tem področju je zlasti veliko zlorab povezanih s t. i. deviantnimi spolnimi praksami (denimo pedofilija in sadomazohizem). O tem se v vsakdanjem življenju posameznik zelo težko »pouči«, medtem ko je v svetovnem spletu teh podatkov vse polno. Kdor si določenih spolnih želja ne more zadovoljiti v resničnosti, lahko drsi v vse intenzivnejšo odvisnost od virtualnega seksa. V vsakdanjem življenju doživlja nenehne zavrnitve, na internetu pa je tisti, ki postavlja »pravila igre«. Posameznik lastno zasvojenost le redko pravočasno opazi, navadno jo njegova okolica bistveno prej zazna in ga opozori nanjo. Odvisni so lahko povsem neopazni (gre za posameznike, ki v svojem okolju zelo dobro delujejo, nekateri tudi nadpovprečno, so prilagodljivi in na videz nimajo težav). »Odvisnost od interneta se najhitreje opazi v partnerskih odnosih(Nirvam) – partner bo zelo hitro začutil, da ga drugi zanemarja in svojo pozornost namenja na primer ‘visenju na mreži’ – to je navadno prvo znamenje resnejših težav,« konča dr. Bucik.

Nevrotiku pomaga »bežati« tudi internet

Vzroki za odvisnost od interneta in elektronske pošte so znani, le da velika večina ljudi ni sposobna dojeti bistva in se soočiti s svojim praznim tavanjem skozi življenje, je prepričan sogovornik, specialist psihiater. »Kriva je, med drugim, pomanjkljiva osebnostna oblikovanost ljudi, saj so zelo redke družine, ki so sposobne pravilno vzgajati in vzgojiti otroke. Starša vzgajata z zgledom, s tvornim partnerstvom, toda odločilno vlogo ima oče, ki mora opraviti štiri glavne naloge: svoji ženi mora omogočiti leto dni brezskrbne simbioze z novorojenčkom; mora znati odtegniti otroka od usodnega nadaljevanja simbioze z materjo; otrokom mora postaviti ograde in zid; sinu mora omogočiti, da v mladosti čimprej okusi ljubezen druge ženske, da tako zavrže usodno nadaljevanje erotične povezanosti z mamo.

 

English: Valentin Bucik, Faculty of Arts, Univ...

English: Valentin Bucik, Faculty of Arts, University of Ljubljana, Slovenia Slovenščina: Valentin Bucik (Photo credit: Wikipedia)

Enhanced by Zemanta