Iz kuhinje v kopalnico

V mleku in mlečnih izdelkih je veliko učinkovitih snovi, ki jih telo potrebuje tudi za nego in obnovo kože, zato si jih lahko privoščimo kot izvrstno domačo kozmetiko. Mlečni izdelki namreč zelo uspešno gladijo gube, negujejo kožo in jo oskrbujejo s hranilnimi snovmi, da postane mehkejša in odpornejša. Preselimo torej kakšen kozarček mleka, jogurta ali skute iz kuhinje v kopalnico!

Mleko je sestavljeno iz vode, kalcija, albumina, mlečnega sladkorja, mlečne maščobe in vitaminov. V kuhinji ga zelo pogosto uporabljamo v različnih pijačah, pudingih, pecivu, juhah, sladoledih. Pasteriziranega lahko v hladilniku hranimo približno štiri dni.

Mleko in mlečni izdelki (kislo mleko, jogurt, sir, skuta, kefir, kisla in sladka smetana, maslo, sladoled) so zaradi bogastva in pravega razmerja hranilnih snovi, ki so tudi lahko prebavljive, v zdravi prehrani nenadomestljivi. Organizem jih izkorišča za rast, krepitev telesnih moči in odpornosti proti boleznim.

V mleku pa je tudi več kot dva tisoč različnih snovi in mnoge dobro denejo naši koži. Mlečni sladkor na primer veže vlago, proteini ohranjajo elastičnost, mlečni encimi pa pospešujejo nastanek novih celic. Mlečna kislina deluje kot nežen piling, vitamini in mineralne snovi spodbujajo nastanek kolagena. V mleku so tudi maščobe, ki so potrebne za ustvarjanje naravnega zaščitnega plašča kože. Vse našteto je zagotovo več kot dovolj, da preizkusite nekatere koristne recepte za lepoto.

i want it

i want it (Photo credit: kygp)

Enhanced by Zemanta