Fotoaparat pred pop ikonami

Claude Vanheye, nizozemski fotograf Vsaka dobra fotografija ima za seboj dobro zgodbo in pristen osebni stik

Vanheye je že kot deček spoznal strast do umetnosti. Zanimala ga je fotografija, zanimala ga je glasba, ljubezen do obojega pa ga je privedla do obširnega opusa, ki zajema več kot petsto fotografij mednarodnih glasbenikov, kot so Jimi Hendrix, Leonard Cohen, Pink Floyd, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr, Mick Jagger in številni drugi. Svojo življenjsko zgodbo je pred dnevi delil tudi s slovenskim občinstvom.

Janja Ferenc

»Glasba je bila ključ do vsega. Ko sem se zaljubil v pop glasbo, sem se začel ukvarjati s fotografiranjem koncertov in snemanj plošč, kar je bila odskočna deska,« je povedal umetniški fotograf Claude Vanheye.­ Pri šestnajstih letih je postal asistent fotografa, tri leta kasneje je dal odpoved in se odločil, da se bo postavil na lastne noge in nadaljeval največjo strast, ­popularno glasbo.

Vanheye je v sedemdesetih postal najmlajši in najuspešnejši nizozemski fotograf ter ena izmed najpomembnejših osebnosti mednarodne pop scene. Svoj prvi fotografski studio je odprl leta 1968 v Amsterdamu, prvi mednarodni stranki pa sta bila Ike in Tina Turner. Vanheye je svojo sramežljivost premagoval s fotoaparatom: »Skrival sem se za fotoaparatom in to je bil moj način komuniciranja.«

A moč fotoaparata ni majhna, pravi. »Ko sem stranki, četudi je bila takrat na vrhuncu slave, rekel, ‘ne smej se’, ‘poglej na levo’, me je vedno ubogala.« Posnel je zadnjo fotografijo Johna Lennona brez očal, ki so pozneje postala njegov zaščitni znak. Pozornost Lennona in Yoko Ono je pridobil, ko je med skupinskim fotografiranjem začel fotografirati fotografe, ne pa zvezd. Takrat ga je Yoko vprašala, ali z možem nista dovolj posebna. Odvrnil ji je, da se mu ne zdi zanimivo fotografirati isto kot ostalih petdeset fotografov. S tem si je priboril Yokino povabilo na zajtrk, kjer je lahko posnel ekskluzivne fotografije nje in Johna. Njegova fotografija Lennona brez očal še zdaj krasi Yokino pisarno.

Od rockerskih Rolling Stonesov, Jimija Hendrixa in Georgea Harrisona se je Vanheye premaknil v popularne glasbene vode in začel sodelovati z družino Jackson. Posnel je mladega Michaela in fotografijo objavil šele leta 2009, ob njegovi smrti. Nastala je v Amsterdamu, a nekako ostala v arhivu. Ker je pred štirimi leti postala zelo popularna in so jo zagrabile številne revije, so Jacksonovi povabili fotografa k ponovnemu sodelovanju. Tako je Vanheye postal kreativni direktor Jacksonovih in pomaga pri ustvarjanju vizualne podobe novega albuma, ki bo izšel ob petdesetletnici njihovega obstoja naslednje leto.

Mick Jagger

Cover of Mick Jagger

Enhanced by Zemanta